Het is niet lastig om te beseffen dat licht heel belangrijk is voor een goede foto, zonder licht heb je namelijk helemaal geen foto. Toch is het iets waar fotografen vaak te laat aan denken omdat ze zo druk bezig zijn met het onderwerp van de foto, de compositie etcetera. Het is heel belangrijk om het juiste licht te herkennen en daarvoor met je ook de verschillende soorten licht kennen, Link Fotografie vertelt er wat meer over.

Kunstlicht

Het grote voordeel van kunstlicht is dat je het helemaal zelf in de hand kunt houden, je kan de lichtopstelling in de studio helemaal vanaf 0 opbouwen. Kunstlicht kan je echter ook gebruiken op aanvulling van daglicht om iets wat aan de schaduwkant zit meer kracht en diepte te geven. De reden waarom ze voornamelijk kunstlicht gebruiken bij het maken van zakelijke profielfoto’s is omdat ze zo het licht precies kunnen richten, de ogen komen er zo krachtig uit.

Hard licht

Hard licht kan je omschrijven als licht dat direct op het onderwerp schijnt en die door geen enkele manier verscherpt of verzacht wordt, vaak zonlicht op het midden van de dag omdat deze dan in het midden staat. Over het algemeen is hard licht niet zo populair omdat het voor harde contrasten zorgt die soms het dynamisch bereik van camera’s te boven gaat. Het zorgt voor teveel verschil tussen licht en donker in landschappen en overbelichte delen in foto’s. Soms kan het een foto kracht bij zetten, echter is dit zeldzaam.

Diffuus licht

Diffuus licht is hard licht wat op één of andere manier zachter is gemaakt. binnenshuis kan je bijvoorbeeld gebruik maken van een paraplu om het harde licht zachter te maken, of door bijvoorbeeld een laken voor het raam te hangen. Buiten kan hard licht ook zachter gemaakt worden, denk bijvoorbeeld eens aan bewolking.

Zij- en tegenlicht

De namen zeggen het eigenlijk al, deze soorten belichting komen van de zij- en achterkant.

Door gebruik te maken van zijlicht kan je hele lange schaduwen creëren waardoor je een contrastrijke foto krijgt, ook kan het zo veel diepte aan je foto geven. Zijlicht wordt veel gebruik voor landschapsfotografie en in de architectuur. Tegenlicht daarentegen is wanneer de lichtbron achter het onderwerp is, waardoor je al snel silhouetten krijgt. Dit kan een mooi effect geven doordat de voorkant veel donkerder is, zeker in combinatie met mist of stof.

Omgevingslicht

Omgevingslicht valt meestal niet direct op omdat het juiste door de omgeving weerkaatst wordt, hierdoor is het minder sterk en minder hard. Het is een vrij neutraal licht en daarom zijn fotografen hier vaak minder bewust van, het kan echter voor veel soorten fotografie gebruikt worden.