Heb je een drone, of ben je van plan om er eentje te gaan kopen? Hartstikke leuk! Drones worden steeds populairder, en worden zowel voor nuttige zaken als puur voor plezier steeds vaker gebruikt. Dat betekent echter wel dat je ook steeds beter op de veiligheid moet gaan letten.

 

Steeds meer

 

Het aantal verkochte drones blijft maar stijgen, de vliegende alleskunners worden steeds populairder. Steeds meer fotografen of filmers besluiten ‘de lucht in te gaan’, en ook van bovenaf mooie beelden te gaan schieten. Dat gaat ook steeds beter en makkelijker, de drone wordt tenslotte steeds gebruiksvriendelijker, beter van kwaliteit en goedkoper. Een model als de Mavic 2 Pro is voor veel mensen betaalbaar, terwijl de resultaten meer dan prima te noemen zijn. De verwachting is dat deze ontwikkeling zich nog wel even zal voorzetten, en het de komende jaren alleen maar drukken zal worden in het luchtruim.

 

Naast mensen die beroepshalve of voor hun hobby mooie beelden van bovenaf willen schieten, zijn er ook volop mensen die vooral voor de lol aan de slag gaan met een drone. Het is en blijft voor veel mensen een machtig gevoel om een object te laten vliegen, te besturen, en precies te laten doen wat hij of zij wil.

 

Ook diensten als de politie en brandweer maken steeds vaker gebruik van beelden van bovenaf, bijvoorbeeld om grote groepen mensen of een lastige brand goed en snel in beeld te kunnen brengen. En dat is pas het begin, de verwachting is dat het de komende jaren nog veel drukker zal worden als ook bedrijven steeds meer zullen gaan experimenteren met drones.

 

Veilig

Hoe zorg je ervoor dat je met jouw drone veilig bezig bent? Allereerst door simpelweg je gezonde verstand te gebruiken. Vlieg niet in gebieden rond vliegvelden of onder aanvliegroutes, dit is simpelweg verboden omdat het zo onveilig is. Je zou misschien denken dat jouw kleine drone weinig schade kan veroorzaken aan een groot vliegtuig, maar niets blijkt minder waar.

 

Ook verder geldt: houd je aan de regels, deze zijn er niet voor niks. Zorg dus dat je je drone altijd kunt zien; zo voorkom je dat je hem kwijtraakt, maar ook dat hij tegen iets of iemand anders aan botst. Zorg ook dat je de ruimte neemt, ga niet vliegen op een plek waar al tientallen anderen bezig zijn. Dat is vragen om botsingen! En natuurlijk zorg je dat je precies weet hoe de bediening van jouw vliegende object werkt, zodat je hem altijd weer veilig aan de grond kan zetten. Zo gaat je dure apparaat langer mee, en maak je het wel zo veilig voor iedereen.