Als je echt aandacht wilt trekken met een video moet het in 360 graden opgenomen worden. Steeds meer artiesten maken 360 graden muziekvideo’s, dat geldt ook voor bedrijfsfilms en zelfs instructiefilms. Met 360 video ziet de toeschouwer alles om zich heen, het is een indrukwekkende ervaring die je niet snel zult vergeten. Er zijn uiteraard wel verschillen, net zoals een smartphone filmpje met de camera rechtop niet zo mooi is als een bioscoopfilm, is niet elke 360 video van dezelfde kwaliteit. Kun je beter een 360 video produceren Nederland of is zelf een 360 camera huren ook een optie? We bekijken de mogelijkheden, verschillen en bepalen welke methode het meest effectief is.
Verschillende soorten 360 camera’s
Allereerst zijn er de technische verschillen, met een spectrum aan camera’s dat varieert van pakweg honderd euro tot tienduizenden euro’s voor een camerasysteem is het van belang om de voornaamste categorieën te benoemen:
- Camera’s met één lens: Een groothoeklens wordt rechtop geplaatst en filmt in 360 graden, omdat er slechts één camera sensor wordt gebruikt is achteraf samenvoegen van 360 video niet nodig, de resolutie is wel beperkt.
- Camera’s met dubbele lens: Door twee camera’s met groothoeklens te gebruiken kun je al een betere beeldkwaliteit krijgen, bij goedkopere modellen zijn de lasnaden vaak wel duidelijk waarneembaar.
- Camera’s met meer dan twee lenzen: De Nokia OZO heeft acht camera’s, de Google Jump heeft zelfs zestien camera’s. De hoeveelheid 360 video is enorm, de bewerking achteraf is ook erg complex.
- Monoscopisch 2D: Hierbij is het beeld wel in 360 graden zichtbaar, maar je ziet geen diepte.
- Stereoscopisch 3D: Bij dit soort 360 video kun je wel diepte zien omdat er twee lenzen per richting gebruikt worden. Je kunt dit op één scherm niet waarnemen, met een gesplitst scherm via een VR bril kun je dit wel zien.
Kwaliteit van 360 video
Naast het ontwerp van de camera speelt de resolutie een belangrijke rol. Neem bijvoorbeeld een eenvoudige Ricoh Theta S camera. Met twee lenzen wordt een videobeeld van 1920×1080 opgenomen. Dat is Full HD, op zich niet verkeerd. Maar wanneer je dit beeld uitrekt over 360 graden, en bekijkt op een enorm virtueel scherm kun je de beeldpunten duidelijk zien. De Gear 360 kan opnames maken in 2880×1440, dat staat gelijk aan ongeveer 3K video, een behoorlijke vooruitgang. Consumenten camera’s met 4K resolutie zijn al volop verkrijgbaar, hoewel dat veel lijkt is dat voor 360 video nog steeds niet overweldigend. Een Nokia OZO camera neemt 8x2K videobeeld op, daarmee heb je dus enorm veel beeldinformatie voor een professioneel resultaat.
Prijzen van 360 camera apparatuur
De prijzen van 360 camera’s lopen enorm uiteen, zo koop je een Insta360 Air camera voor slechts 170 euro, voor de Insta360 Pro camera moet je 4000 euro betalen. Dat zijn twee camera’s van dezelfde fabrikant. De Google Jump camera kost je afhankelijk van de configuratie pakweg 15.000 euro en de populaire Nokia OZO kost bijna 38.000 euro. Het spreekt voor zich dat de professionele OZO 360 camera vooral populair is om te huren.
Montage van 360 materiaal
Er wordt niet altijd voldoende stilgestaan bij de montage van 360 video. Allereerst moeten de opnames per camera aan elkaar gelast worden voor een beeld dat netjes aansluit. De goedkopere camera’s doen dit vaak direct, met de duurdere camera’s gaat dit achteraf met gespecialiseerde software voor de hoogste beeldkwaliteit. Dan moeten deze enorme bestanden ook nog gemonteerd worden. Hiervoor heb je een zeer krachtige PC nodig. Bij een 360 video laten maken kun je van begin tot eind dit soort zaken uitbesteden, bij alleen een 360 camera huren zul je de pre-productie en post-productie ook op orde moeten hebben.
Tips voor VR producties met 360 video
Ongeacht of je een 360 video laat maken, of een 360 camera gaat huren zijn hier een aantal aandachtspunten om rekening mee te houden:
- Niet alles hoeft in 360 graden te zijn: Voor een aantal producties kan 180 graden al voldoende zijn, zeker in situaties waarin het publiek niet zomaar rond kan draaien tijdens de vertoning.
- Snelle montages zijn niet prettig om te bekijken: De kijker moet zich acclimatiseren aan de omgeving, minimaal tien seconden per opname is nodig om misselijkheid en onrust te voorkomen.
- Zorg voor een goede indeling van de ruimte: De compositie maken van een panoramabeeld is anders dan van een 16:9 frame. Leid de toeschouwer met vormen en beweging.
- Maak gebruik van diepte: Zeker met een 3D camera kun je met objecten op variabele afstand een prachtig effect bereiken.
- Zorg dat het beeld stabiel is: De meeste opnames worden van een statief geschoten. Voorkom dat de horizon beweegt, dat is bij 360 graden video erg storend.
- Ga niet te dicht bij de camera staan: Op heel korte afstand van de camera treedt er een vervorming op, en de lasnaden kunnen zichtbaar worden.
- Ken de sterke en zwakke punten van de camera: Elk systeem heeft beperkingen, ken de zwakke punten van de camera en houd daar rekening mee tijdens de compositie van de opnames.
Laat je vooraf altijd goed voorlichten alvorens te starten met een 360 video productie om het maximale resultaat te behalen.